dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Kasza krakowska sypka z grzybami

(zacierana)

  • 30 – 40 dkg kaszy krakowskiej
  • 1 małe jajko lub białko
  • 3 – 4 dkg tłuszczu
  • 1½ × tyle wody, ile wynosi objętość kaszy
  • 3 dkg grzybów suszonych
  • sól
Grzyby dokładnie opłukać. Namoczyć na kilka godzin i w tej samej wodzie ugotować, odcedzić, posiekać. Kaszę przebrać, wymieszać dokładnie z całym jajem lub białkiem (Kasza gryczana łamana sypka), gdy wyschnie, zmierzyć, rozbić grudki. Zagotować wodę zmieszaną z wywarem z grzybów. Do wrzącego płynu dodać sól, tłuszcz, wsypać kaszę, włożyć grzyby, zamieszać. Gotować powoli na brzegu płyty. Gdy płyn wsiąknie w kaszę, zamieszać, wstawić do średniogorącego piekarnika i wypiec.
Najlepiej ugotować w parze (Kasza jęczmienna sypka). Miękką kaszę wyłożyć na półmisek. Podawać z masłem, sosem koperkowym, grzybowym, z kwaśnym mlekiem.