dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Kebab egipski

         

(porcja na 6 osób)

     
  • ½ kg baraniny (może być również wołowina)
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 12 pieczarek (same kapelusze),
  • 1 strączek czerwonej papryki,
  • 12 malutkich cebulek (dymka),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • pieprz, sól
 
  1. mięso baraninaMięso zmielić, wymieszać dokładnie z jajkiem, roztartym czosnkiem i posiekaną cebulką, przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Uformować podłużne kiełbaski o grubości około dwóch centymetrów i długości około pięciu.
  2. Nałożyć je szpikulce, przegradzając kolejno pieczarkami, cebulkami i kawałkami strąka papryki.
  3. Posmarować je oliwą, piec na ruszcie, grillu lub usmażyć na dużej patelni.
  4. Podawać z sosem jogurtowym i z bułką albo z ryżem na sypko.