dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Keks

         

 

     

 

         

 

  • 30 dkg mąki;
  • 15 dkg masła lub margaryny;
  • 5 jaj;
  • 20 dkg cukru—pudru;
  • ½ paczki proszku do pieczenia;
 
  • 1 cukier wanilinowy lub wanilia;
  • 30—40 dkg bakalii (skórka pomarańczowa, rodzynki, orzechy lub migdały, figi, cykata, śliwki suszone);
  • 2 dkg masła do formy;
  • 2 dkg tartej bułki;
       
 
  1.  Przygotować wąską, długą formę.

  2.  Masło utrzeć na pulchną masę, dodając kolejno jaja, przesiany cukier i po trochu mąkę przesianą, zmieszaną z proszkiem. Ucierać tak długo, aż masa będzie puszysta.

  3.  Dodać wanilię i pokrajane w paseczki bakalie. Włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem, wysypanej tartą bułką.

  4.  Piec w dobrze nagrzanym piekarniku (180°C) około 1 godziny. Jeśli ciasto szybko się zrumieni, a wewnątrz jest lekko surowe, przykryć papierem.

  5.  Zrumieniony upieczony keks wyjąć, lekko schłodzić, oddzielić nożem od foremki, wyłożyć na deseczkę.

  6.  Keks można upiec bez proszku.