dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Keks biszkoptowy

 
     
 
  • 5 jaj
  • 25 dkg mąki pszennej
  • 25 dkg cukru-pudru
  • wanilia
  • 1 łyżeczka octu (6%)
  • 2 dkg masła do posmarowania formy

bakalie:

  • 10 dkg cykaty smażonej z dyni
  • 10 dkg orzechów lub orzeszków
  • 5 dkg skórki pomarańczowej
  • 5 dkg fig
  • skórka cytrynowa
  • 5 dkg rodzynek
  • 5 dkg suszonych moreli lub brzoskwiń
     
              
     

   Przygotować formę keksową (długa, prostokątna, wąska), posmarować masłem, posypać tartą bułką lub mąką.

 

   Morele, brzoskwinie, figi opłukać, pokroić w paski, rodzynki przebrać, opłukać, orzechy posiekać, skórkę pomarańczową pokroić w paski lub drobną kostkę.

 

   Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, wlewając stopniowo ocet. Ubić pianę, wyłożyć żółtka, dodać przesianą mąkę, wanilię, bakalie. Lekko wymieszać wszystkie składniki i wyłożyć ciasto do przygotowanej formy.

     Piec w niezbyt gorącym piekarniku przez około 50 minut. Po upieczeniu wyjąć chwilę schłodzić, oddzielić nożem od formy. Wyłożyć keks na deseczkę opierając bokiem, ostudzić. Krajać, kiedy wystygnie.