dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Keks

         

 

     
           

 

  • ¼ kg masła lub margaryny;
  • 1½ szklanki mąki;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1 szklanka cukru—pudru;
 
  • 1 paczka cukru wanilinowego;
  • 5 jajek;
  • bakalie (rodzynki, figi, migdały, morele suszone);
 
  1.  Margarynę lub masło utrzeć z cukrem—pudrem, cukrem wanilinowym i żółtkami na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodać małymi porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

  2.  Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy razem z bakaliami obtoczonymi wcześniej w mące. Delikatnie wymieszać.

  3.  Piec 40—60 minut w podłużnej, formie keksowej w piekarniku nagrzanym do 180°C.