dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Keks III

         

 

     

 

         

 

  • 30 dkg mąki pszennej;
  • ¼ kg masła;
  • 20 dkg cukru;
  • ¼ kg kandyzowanych owoców;
  • 5 dkg rodzynków;
  • 4 jaja;
  • skórka z 1 cytryny;
 
  • 1 łyżeczka rumu;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • szczypta soli;
  • wiórki kokosowe
  • lukier;
  • papier do pieczenia;
 
  1.  Formę o długości 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia;

  2.  Masło ogrzane do temperatury pokojowej utrzeć mikserem ma puszystą masę;

  3.  Porcjami dodawać cukier, sól, startą skórkę cytrynową, jajka;

  4.  Na koniec dodać rum, przesiać ¼ kg mąki, proszek do pieczenia i dokładnie utrzeć;

  5.  Owoce kandyzowane grubo posiekać i razem z rodzynkami obtoczyć w pozostałej mące, a następnie dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać;

  6.  Ciastem napełnić przygotowaną formę, wyrównać powierzchnię, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45—50 minut w temperaturze 170—180°C;

  7.  Keks polać lukrem i posypać wiórkami kokosowymi;