dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Keks królewski

         

 

     
           

 

  • 1½ szklanki mleka;
  • 1 szklanka namoczonych rodzynek;
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • ¾ kostki masła;
  • ½ szklanki cukru;
 
  • 4 jaja;
  • ⅓ szklanki grubo pokrojonej skórki pomarańczowej;
  • 10 dkg orzechów włoskich lub obranych, zrumienionych migdałów;
  • 1 łyżeczka rumu, winiaku lub wódki;
  • ¼—½  łyżeczki zapachu waniliowego;
       
 
  1.  Prostokątną lub keksową blaszkę wysmarować masłem i posypać mąką, piekarnik rozgrzać do 180°C.

  2.  Mąkę przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia.

  3.  Masło rozetrzeć dodając stopniowo cukier aż powstanie puszysta masa.

  4.  Ucierając, dodać pierwsze jajko, następnie dodawać kolejne jajka i po łyżce mąki – stale ucierając. Ubić aż do połączenia.

  5.  Masę maślano—jajową wymieszać z pozostałą mąką na jednolite ciasto, dodać skórkę pomarańczową, rodzynki, orzechy lub migdały i aromat, wymieszać.

  6.  Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i piec około 1¼  godz.

  7.  Ciasto wyjąć z blaszki, pozostawić w formie około 5 minut, wyłożyć na talerz, po 20 minutach przykryć miską i odstawić na dwa dni. Krótko przed podaniem posypać cukrem—pudrem lub polukrować.