dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Ketchup

 

składniki:

  • 2 kg pomidorów
  • 40 dkg jabłek
  • 3 ostre papryczki
  • ½ kg marchewki,selera, pietruszki
  • ¼ kg cebuli
  • ¼ kg cukru
  • 1 łyżka kminku
  • 2 liście laurowe
  • 4 goździki
  • pieprz mielony
  • ½ gałki muszkatołowej
  • 5 dkg musztardy
  • 3 łyżki soli
  • ocet winny do smaku (½ szklanki)
  1. Dojrzałe pomidory, marchew, pietruszkę, seler przemielić przez maszynkę do mięsa.
  2. Dodajemy sól, cukier, resztę przypraw i odstawiamy na dobę.
  3. Następnie gotujemy składniki do zgęstnienia (3 – 4 godziny), od czasu do czasu mieszając.
  4. Przecieramy przez sito, podgrzewamy do zagotowania, przekładamy go gorących słoików, zakręcamy, zostawiamy pod kocem do wystudzenia.