dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Kiełbasa z gęsi

  1. Sprawioną gęś dokładnie umyć, mięso oddzielić od kości i skóry, lekko osolić. 
  2. Połowę mięsa pokroić na drobne kawałki (paski), drugą połowę przepuścić przez maszynkę, mięso połączyć, osolić, dodać saletrę, dokładnie wymieszać i pozostawić jeszcze na około 2 godziny.
  3. Dodać zaparzony wywar z majeranku, czosnku i pieprzu. Jeżeli masa jest zbyt sucha, można dodać trochę przegotowanej, wystudzonej wody. Jeszcze raz dokładnie wymieszać.
  4. Na stole rozłożyć skórę z gęsi, układać masę, uformować w kształcie grubej kiełbasy, zaszyć. Włożyć do przygotowanej uprzednio wędzarni i wędzić około 1,5 godziny.
  5. Kiełbasę z gęsi można podawać tylko uwędzoną lub uwędzoną i sparzoną (parzyć około 40 minut) na zimno i na gorąco.

składniki:

  • 1 gęś surowa (3,50 kg)
  • 2 dkg majeranku
  • 5 dkg czosnku
  • sól, pieprz, saletra, gorczyca do smaku saletra

(w bardzo małej ilości – tylko dla uzyskania koloru)