dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Klops (pieczeń rzymska)

 
 składniki:
  • 30 dkg wołowiny z kością (skrzydło, łopatka)
  • 30 dkg wieprzowiny (kark)
  • 6 – 8 dkg tłuszczu
  • 5 dkg czerstwej bułki
  • 5 dkg cebuli
  • 1 jajo
  • sól, pieprz
  • 4 dkg bułki
 
 
  1. Bułkę namoczyć w wodzie i lekko odcisnąć.

  2. Cebulę drobno pokroić i zrumienić w tłuszczu.

  3. Mięso opłukać, obrać z kości, wyżyłować, pokroić w kawałki i wraz z bułką przepuścić przez maszynkę.

  4. Dodać całe jajo, zrumienioną cebulę, osolić, dodać pieprz i dokładnie wymieszać na jednolitą masę, z której na desce posypanej tartą bułką uformować gruby wałek.


  5. Na brytfannie rozgrzać tłuszcz, włożyć do niego uformowane mięso i wstawić do bardzo gorącego piekarnika. 
  1. Piec przez około 40 minut, często polewając sosem. Wyparowany sos uzupełniać wodą. Upieczone mięso pokroić w poprzek na dość grube plastry, ułożyć je na podłużnym półmisku i polać sosem z pieczeni.

  2. Podawać z ziemniakami ugotowanymi w całości, utłuczonymi z kaszą. Oddzielnie podać sałatę lub surówkę z warzyw.