dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Kluseczki wątrobiane do rosołu

         
     
  • 1 czerstwa bułka (80g),
  • 1 szklanka mleka,
  • 15 dkg wątroby wieprzowej lub wołowej,
  • 5 dkg śledziony,
  • 15 dkg cebuli,
  • 2 jajka,
  • 3 dkg masła,
  • 3 dkg smalcu,
  • sól, pieprz,
  • szczypta sproszkowanego majeranku
 
  1. Namoczyć bułkę w gorącym mleku
  2. Posiekać drobno cebulę i przesmażyć ją na smalcu.
  3. Śledzionę i wątrobę drobno posiekać.
  4. Bułkę dokładnie odcisnąć, wymieszać z posiekaną wątrobą, śledzionę i przesmażoną cebulkę ze stopionym masłem i rozbełtanymi jajami.
  5. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, odstawić na około pół godziny.
  6. Zagotować 1 litr wody, osolić.
  7. Wymieszaną masę formować w małe kulki, następnie gotować je przez 10 minut.