dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Kluski ziemniaczane (kopytka)

 

  • 1 kg ziemniaków
  • 1—2 jajka
  • sól
  • 30—35 dkg mąki
  • 4 dkg masła lub margaryny do polania
  • 2 dkg tartej bułki
       
  1. Ziemniaki umyć szczotką w wodzie, dokładnie opłukać, ugotować, obrać, przepuścić przez maszynkę. Wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, jajko, sól, zagnieść ciasto. Nastawić osoloną wodę w dużym, płaskim rondlu. Ciasto podzielić na trzy części. Formować wałeczki grubości palca, kroić na 4—5 cm długości.
     
  2. Ciasto wrzucać partiami na wrzącą wodę, zamieszać, nakryć, gdy kluski zagotują się, odkryć odsunąć na bok płyty. Wybierać łyżką cedzakową na cedzak, przelać gorącą wodą, osączyć, wyłożyć na półmisek, polać masłem ze zrumienioną tartą bułką. Zamiast masła można okrasić kluski słoniną topioną ze skwarkami.

 

 

 Kluski ziemniaczane można podawać jako drugie danie podstawowe do zasmażanej świeżej lub kiszonej kapusty albo z sosem grzybowym ze świeżych grzybów, z grzybów suszonych, pieczarkowym, pomidorowym, itp.

 Kluski ziemniaczane podaje się również jako dodatek do mięs duszonych z sosem, ale wówczas należy je przyrządzić z mniejszej ilości składników.