dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Kołaczyki z serem lub makiem

         

 

     
ciasto:
  • ½ kg mąki
  • 3 dkg drożdży
  • ¼ l mleka lub śmietanki
  • 6 dkg cukru
  • 5 dkg masła lub margaryny
  • 3 żółtka
  • skórka cytrynowa
      
  • sól
  • tłuszcz do formy
  • ½ jaja do smarowania ciasta
  • 3 dkg cukru – pudru do posypania
  • wanilia

 

 
nadzienie serowe:
  • 30 dkg białego sera
  • 6 – 8 dkg cukru
  • 1 żółtko
  • 3 dkg masła
  • wanilia
  • skórka pomarańczowa
nadzienie makowe:
  • 15 dkg cukru20 dkg maku
  • 1 białko
  • 3 dkg masła
  • skórka cytrynowa
  • olejek migdałowy
 
     
Przyrządzić ciasto drożdżowe według przepisu „Bułka słodka”. Sporządzić nadzienie serowe lub makowe (mak najlepiej poprzedniego dnia sparzyć i zemleć). Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć z miski na posypaną mąką stolnicę, wywałkować na grubość 2–2,5 cm, wykrawać okrągłą foremką krążki o średnicy 6–8 cm, ułożyć w odstępach na posmarowanej blasze, zostawić przykryte w ciepłym miejscu. Gdy wyrosną, zrobić w środku każdego kołaczyka wgłębienie przy pomocy kulki z ciasta (uformować z kawałka ciasta twardą kulkę o wielkości dużego orzecha włoskiego). 
 
Do zagłębienia nakładać masę makową lub serową. Posmarować kołaczyk z wierzchu rozmąconym jajem, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika, piec na złoty kolor 25–30 minut. Smaczne są kołaczyki z dżemem agrestowym lub malinowym, po wierzchu posypane kruszonką. Bardzo smaczne są również z nadzieniem ze świeżej kapusty. Z tej porcji otrzymamy 20–25 kołaczyków.