dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Kołocz ze śliwkami i posypką

 

 

 

Składniki:

  • 1 kg śliwek węgierek (mogą być mrożone),
  • ½ kg mąki pszennej (tortowej),
  • 1½ paczki drożdży instant,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 2 żółtka + 1 jajo,
  • ½ kostki masła lub margaryny,
  • 1 olejek cytrynowy, szczypta soli.
Śliwki węgierki
 
Posypka:
  • ¼ kg masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • ½ kg mąki
     
kołocz ze śliwkami

  1. Masło i mleko podgrzać. Mąkę przesiać do miski, dodać jaja, cukier, drożdże, olejek cytrynowy i szczyptę soli. Wymieszać. Wlać do tego ostudzone mleko z masłem, wyrobić ciasto rękami, energicznie uderzając, aby wpuścić do ciasta jak najwięcej powietrza. Wyrabiać do momentu odrywania się ciasta od brzegów miski. Nakryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
     
  2. Robimy posypkę: wkładamy do miski wszystkie składniki i wyrabiamy kruche ciasto.
     
  3. Wysmarować tłuszczem blaszką i posypać mąką. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blaszkę, wyrównać. Na wierzchu rozłożyć wydrylowane śliwki, w taki sposób, aby skórkami były zwrócone w stronę ciasta. Posypkę skubać i wciskać pomiędzy śliwki.
     
  4. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150°C po około 20 minutach zwiększyć temperaturę i piec przez następne 20 minut. Sprawdzić, czy ciasto jest upieczone.
     
  5. Uwaga: nie przetrzymywać ciasta nadmiernie długo w piekarniku, aby za bardzo nie wyschło.
Przepis pochodzi ze starej gazety (wycinek w przepisach mojej babci)