dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Kompot agrestowo-truskawkowy

Skadniki:

  • 2 kg agrestu,
  • 1 kg truskawek,
  • 40 dag cukru,
  • 1 l wody.

Umyty agrest przebrać i oczyścić, obcinając nożyczkami szypułki i resztki kielicha kwiatowego. Można każdy owoc nakłuć szpilką, jeśli nie chcemy by popękały podczas gotowania. Napełnić słoje owocami do ⅔ objętości. Ugotować syrop z wody i cukru. Truskawki umyte, przebrane i oczyszczone z szypułek zmiksować lub przetrzeć przez sito. Połączyć przecier z gorącym syropem i zalać agrest w słojach do wysokości 2 cm od brzegu słoja. Zamknąć słoiki i pasteryzować w temperaturze 85 °C przez 20—25 minut. Ostudzić. Jeśli owoce wypłyną na powierzchnię, należy słój kilkakrotnie obracać dnem do góry.