dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Kompoty surówkowe w syropie

     
     
  Kompot surówkowy z jabłek
Kompot surówkowy z gruszek
Kompot surówkowy z malin lub truskawek (mrożonych)
  Kompot surówkowy ze śliwek Kompot z suszu
Kompot mieszany
 

 


 



Kompot surówkowy z jabłek

 


 

  • 40 dkg jabłek
  • 8 dkg cukru
  • 1 l wody
  • skórka z cytryny
  • 1 – 2 goździków
  • kwasek cytrynowy

Ugotować syrop z wody i cukru z dodatkiem przypraw, ostudzić, zakwasić kwaskiem cytrynowym. Jabłka starannie umyć, podzielić na ćwiartki, oczyścić z gniazd nasiennych, poszatkować w poprzeczne plastry średniej grubości, zalać ostudzonym syropem na 1 godziny przed podaniem.


Kompot surówkowy z gruszek


  • 40 dkg gruszek
  • 6 dkg cukru
  • wanilia
  • 1 l wody
  • kwasek cytrynowy lub sok z żurawin

Przyrządzić według przepisu „Kompot surówkowy z jabłek


Kompot surówkowy z malin lub truskawek (mrożonych)


  • 40 dkg mrożonych owoców
  • 8 dkg cukru
  • 1 l wody

Ugotować syrop z wody i cukru, schłodzić. Mrożone owoce ułożyć na salaterce i zalać syropem. Tryskawki, jeśli zachodzi potrzeba, można przed przyrządzeniem opłukać.


Kompot surówkowy ze śliwek


  • 40 dkg śliwek
  • 10 -12 dkg cukru
  • 1 l wody
  • cynamon lub skórka cytrynowa albo pomarańczowa
  • kwasek cytrynowy

Przyrządzić według przepisu „Kompot surówkowy z jabłek


Kompot z suszu


  • 5 dkg jabłek
  • 5 dkg moreli
  • 5 dkg gruszek
  • 5 dkg brzoskwiń
  • 1 l wody
  • 8 – 10 dkg cukru
  • skórka z cytryny
  • kwasek cytrynowy lub cytryna

Owoce umyć dokładnie w letniej wodzie, zalać przegotowaną wodą letnią wodą na 24 godziny, na drugi dzień odcedzić. Z cukru, skórki cytrynowej i wody, w której owoce się moczyły, ugotować syrop, dolewając, o ile potrzeba, wody. Całe lub rozdrobnione owoce ułożyć na salaterce i zalać syropem.


Kompot mieszany


  • 20 dkg poziomek
  • 10 dkg truskawek
  • 10 dkg renklod
  • 10 dkg cukru
  • 1 l wody
  • 1 kieliszek wina (zalecane)

Ugotować syrop z cukru i wody, po ostudzeniu wlać wino. Przebrać poziomki i truskawki, opłukać na cedzaku, osączyć. Truskawki i renklody podzielić na ćwiartki. Owoce ułożyć w szklanej kompotierce i zalać zimnym syropem.