dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Konfitury morelowo-jabłkowe

składniki:

  • 1 ½ kg moreli
  • 3 kg jabłek (kwaśne spady)
  • 2 ½ kg cukru
  • laska wanilii
  1. Umyte morele wsypywać kilkoma partiami do wrzącej wody, obgotować przez 3 – 4 minuty, wyjąć, obrać ze skórki, przekroić i usunąć pestki. Tak przygotowane zasypać cukrem (1 ½ kg) i odstawić na 8 – 10 godzin. Następnie razem z sokiem przełożyć do rondla, podgrzać do wrzenia i nie mieszając, tylko wstrząsając rondlem od czasu do czasu, utrzymać w stanie wrzenia przez 5 – 7 minut.
     
  2. Powtórzyć te czynności jeszcze trzykrotnie.
  1. Morele osączyć na sitku, a sok zlać do gorących słoików, zamknąć i przechowywać do wykorzystania jako składnik napoju, dodatek do deserów itp. Umyte jabłka pokroić razem ze skórką i z pestkami, zalać wodą tak, by je do połowy przykryła, rozgotować, przełożyć do woreczka z gazy lub płótna i odsączyć płyn. Dodać do niego cukier (1 kg) i podgrzewać, licząc od zawrzenia, przez ½ godziny.
     
  2. Włożyć osączone morele i rozerwaną laskę wanilii, podgrzać i znów chwilę podgotować.

Gorące konfitury przełożyć do słoików i zamknąć.