dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Konfitury z truskawek

 

 

 

  • 1 kg truskawek
  • 1 ¼ kg cukru
  • 1 szklanka wody lub soku z truskawek
  • 2 g kwasku cytrynowego
       

Dojrzałe, ładnie zabarwione, niezbyt duże owoce przebrać, oczyścić, dokładnie wypłukać na sicie i osączyć. Ugotować syrop z cukru i wody lub soku wyciśniętego ze zmiażdżonych tryskawek.

Do gorącego wkładać partiami owoce i odstawić na 3 – 4 godziny. Następnie smażyć bardzo powoli przez 20 -25 minut licząc od momentu wrzenia.

Podczas podgrzewania ruchem kolistym mieszać, aby wszystkie owoce zanurzone były w syropie, oraz zbierać pianę. Odstawić do następnego dnia.

Powtarzać podgrzewanie, a gdy owoce staną się przezroczyste, dodać kwasek cytrynowy, ostrożnie zamieszać i gorące konfitury przełożyć do gorących słoików.