dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Korniszony 2

 
  1. Zdrowe korniszony starannie wymyć, osączyć, nakłuć widelcem albo patyczkiem, ułożyć w naczyniu i zalać solanką, biorąc na 1 litr zimnej wody 10 dkg białej soli (nie jodowanej). Korniszony obciążyć talerzykiem, aby nie wypłynęły i pozostawić na 24 godziny, po czym solankę zlać.
  2. Zagotować 2% ocet i gorącym zalać korniszony na 24 godziny, obciążyć talerzykiem, aby nie wypłynęły (ocet 2% można otrzymać przez zmieszanie octu 10% w stosunku 1:4 to jest na 1 szklankę octu wziąć 4 szklanki zimnej, przegotowanej wody).
  3. Następnego dnia zlać ocet z korniszonów, dodać do niego świeżego octu i zagotować.
  1. Zalać korniszony przestudzonym octem i pozostawić na 24 godziny. Wyjąć korniszony i ułożyć w czystych słojach, w których mają być przechowywane.
  2. Zagotować świeży ocet 5% z przyprawami (ocet 5% można otrzymać przez zmieszanie octu 10% z wodą w stosunku 1:1, to znaczy na 1 szklankę octu 10% dodać 1 szklankę zimnej przegotowanej wody).
  3. Dodaje się tu następujące przyprawy: pieprz czarny, ziele angielskie, liście bobkowe, nasiona kopru w ilości ½ dkg na 1 litr 5% octu i 5 dkg cukru. Zalać korniszony ostudzonym octem. Korniszony można zakleić celofanem, lub obwiązać pergaminem.
Przechowywać w suchym, chłodnym pomieszczeniu.