dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Kotlety faszerowane cebulą na sosie borówkowym

         

czas: 40 minut, 1 porcja= 650 kcal, 

     
 Składniki na 4 porcje:
         

 

     
  • 4 kotlety wieprzowe po ok. 180 g,
  • 35 dkg czerwonej cebuli,
  • 4 łyżki oleju,
  • 6 łyżek czerwonego wina,
  • 1 łyżka winnego octu,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 4 łyżki mąki,
  • 7 gałązek szałwii,
 
  • 50 ml białego wina,
  • 200 ml śmietany,
  • 1 łyżka borówek,
  • 1 łyżeczka zagęstnika do sosów,
  • ½ kg marchwi,
  • 5 dkg masła,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • sól, pieprz
     
       
 
  1. Kotlety umyć, osuszyć, naciąć tak, aby powstała kieszonka, oprószyć solą i pieprzem. Cebulę oczyścić, posiekać i zeszklić na łyżce oleju. Dodać czerwone wino, ocet i cukier. Gotować na wolnym ogniu 10 minut, doprawić solą i pieprzem. Masą cebulową wypełnić kieszonki kotletów, spiąć wykałaczkami.

  2. Kotlety obtoczyć w mące, smażyć po około 4—5 minut z każdej strony na pozostałej porcji oleju z dodatkiem listków szałwii, następnie odstawić w ciepłe miejsce.

  3. Do sosu ze smażenia dodać białe wino, śmietanę, borówki i zagęstnik, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Marchew oczyścić, pokroić, zblanszować w osolonej wodzie, odcedzić i polać roztopionym masłem.

  4. Kotlety podawać z marchewką i sosem, posypane pietruszką i udekorowane listkami szałwii.