dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Krajanka biszkoptowa z rodzynkami

 
     
 ciasto półkruche:
  • 15 dkg mąki
  • 7 dkg tłuszczu
  • 5 dkg cukru-pudru
  • 1 jajo
  • 2 – 3 łyżki śmietany
  • 13/ paczki proszku spulchniającego
  • wanilia
 
ciasto biszkoptowe:
  • 20 dkg mąki
  • 20 dkg cukru-pudru
  • 20 dkg jaj (4 sztuki)
  • 5 dkg rodzynków
  • 4 łyżki wrzącej wody
  • 1 łyżka octu (6%)
 
  • 20 dkg marmolady do przełożenia
  • 2 dkg masła do formy
     
              
     

 Przyrządzić ciasto biszkoptowe: mąkę przesiać na stolnicę, rodzynki opłukać, ubić całe jaja na parze z cukrem na gęstą, pulchną masę. Gdy masa zgęstnieje, wlać cienkim strumieniem wrzącą wodę z octem, ciągle ubijając. Zaparzaną masę odstawić na stół, ubijając tak długo, aż zupełnie ostygnie. Zimną masę wymieszać lekko z mąką, tłuczona wanilią i rozsmarować.

Upiec w gorącym piekarniku na jasnozłoty kolor (około 20 minut). Upieczony biszkopt zsunąć z blachy, odjąć papier, ostudzić.

 

 Przyrządzić ciasto półkruche („Placek półkruchy z jabłkami”). Upiec placek tej samej wielkości, jak placek biszkoptowy. Zimne ciasto kruche posmarować cienko rozrzedzoną marmoladą, Przykryć biszkoptem z rodzynkami, przycisnąć deseczką.

Gdy zastygnie, pokroić w kwadraty.