dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Krajanka orzechowa


     
ciasto półkruche:
  • 15 dkg mąki
  • 7 dkg tłuszczu
  • 5 dkg cukru-pudru
  • 1 jajo
  • wanilia
  • 13/ paczki proszku spulchniającego
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 dkg masła do formy
  • 15 dkg marmolady morelowej

ciasto biszkoptowe orzechowe:

  • 10 dkg mąki
  • 10 dkg orzechów włoskich
  • 20 dkg cukru-pudru
  • 20 dkg jaj (4 sztuki)
  • 4 łyżki wrzącej wody
  • 1 łyżka octu (6%)

masa czekoladowa:

  • 12 dkg masła
  • 1 żółtko
  • 5 dkg cukru-pudru
  • wanilia
  • 5 dkg czekolady
  • kieliszek mocnej kawy



              
     

 Mąkę przesiać. Orzechy przepuścić przez maszynkę do mielenia migdałów.

 

Przyrządzić ciasto biszkoptowe parzone: żółtka oddzielić od białek, włożyć do miski kamiennej lub kociołka, dodać cukier, utrzeć. Naczynie z masą wstawić na parę i ubijać trzepaczką w kształcie rózgi. Gdy masa zgęstnieje, dodawać cienkim strumieniem, stale ubijając, wrzącą wodę zakwaszoną octem. Zdjąć z płyty, ubijać na stole do całkowitego ostudzenia. Z białek ubić pianę, na zimną masę wyłożyć warstwami na przemian mąkę zmieszaną z orzechami i pianę, lekko wymieszać, włożyć do formy pokrytej natłuszczonym papierem do pieczenia i upiec.

 

 Wyjąć, odjąć papier, ostudzić.

 

Przyrządzić ciasto półkruche (Placek półkruchy z marmoladą). Upiec placek tej samej wielkości co i placek biszkoptowy.

Przyrządzić masę (Masa czekoladowa I).

 

Zimny placek kruchy posmarować cienko marmoladą morelową, następnie pokryć masą czekoladową, przykryć plackiem biszkoptowym, lekko przycisnąć deseczką. Gdy zastygnie, kroić w skośne kawałki. Można przełożyć tylko marmoladą morelową lub dać masę kawową.