dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Krem pomarańczowy


  • 2 pomarańcze
  • 10 – 15 dkg cukru
  • 3 – 4 jaja
  • 1 ½ dkg żelatyny

 


Pomarańcze wymyć dokładnie w ciepłej wodzie, otrzeć z nich skórkę na tarce. Zelatynę namoczyć, spulchnioną rozpuścić w małej ilości gorącej wody, zagotować. Jaja umyć, żółtka wraz z częścią cukru utrzeć na puszystą masę w kamiennej misce, dodać wyciśnięty sok z jednej pomarańczy  i otartą skórkę, wymieszać, ogrzewać nie doprowadzając do wrzenia, aż do chwili gdy masa będzie lekko gęstnieć. Po przestudzeniu dodać do masy żelatynę, mieszać do zgęstnienia. Drugą pomarańczę pokroić w cienkie plastry i przybrać nimi krem bezpośrednio przed podaniem.