dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Krokiety z kapustą i grzybami

            
Ciasto:
  • 20 dkg mąki,
  • 200 ml mleka,
  • 200 ml wody,
  • 2—3 jaja,
  • 2—3 dkg słoniny,
  • sól do smaku
  1.  Jaja umyć, wybić do miksera, dodać mąkę, wodę i sól, włączyć mikser, na 30—40 sek.
  2.  Patelnię rozgrzać, smarować słoniną, wlewać cienką warstwą ciasto, rozprowadzają go równomiernie po całej patelni. Smażyć, lekko rumieniąc z obu stron. Usmażone naleśniki układać na odwróconym do góry nogami talerzu.
  3.  Grzyby umyć, namoczyć, ugotować. Kapustę pokrajać, zalać wywarem z grzybów, ugotować i odparować.
  4.  Cebulą obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, wymieszać z kapustą i posiekanymi grzybami, doprawić.
  5.  Naleśniki rozłożyć tak, aby jeden zachodził na drugi, posmarować brzegi ciastem naleśnikowym, nałożyć nadzienie, zawinąć w rulon, pokrajać na kawałki 8—10 cm.
  6.  Następnie panierować w rozmąconych jajach i bułce tartej. Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu, potem zmniejszyć gaz i dosmażyć na małym ogniu.
  7.  Podawać z różnego rodzaju sosami, surówkami.
Nadzienie:
  • 80 dkg kapusty kwaszonej,
  • 4 dkg grzybów suszonych,
  • 10 dkg cebuli,
  • 2 dkg tłuszczu,
  • 2 jaja do panierowania,
  • bułka tarta,
  • sól, pieprz,
  • tłuszcz do smażenia.