dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Krokiety z kaszy gryczanej lub z ryżu

 
składniki:
  • 30 dkg kaszy lub ryżu
  • 1 ½ raza tyle wody, ile wynosi objętość kaszy
  • 2 dkg grzybów
  • 8 dkg sera tylżyckiego
  • 1 łyżka siekanego koperku
  • 5 dkg cebuli
  • 5 dkg tartej bułki
  • 2 jaja
  • sól, pieprz, zielenina
 
 
Grzyby opłukać, ugotować, odcedzić, posiekać. Kaszę przebrać, opłukać, wlać wodę zmieszaną z wywarem z grzybów, rozkleić na brzegu płyty na wolnym ogniu, często mieszając. Gdy kasza jest miękka (powinna być gęsta), wyłożyć na miskę, schłodzić, dodać jaja, grzybki, siekany koperek, ser tylżycki tarty, pieprz, sól i obraną cebulę, posiekaną i usmażoną na tłuszczu (3 dkg). 
Wszystko starannie utrzeć. Uformować w tartej bułce wałek o średnicy 3 cm, krajać na kawałki o długości 10 cm, smażyć na rozgrzanym tłuszczu na zloty kolor. Ułożyć w piramidkę na okrągłym półmisku, przybrać gałązkami zielonej pietruszki, podawać z sosem grzybowym, koperkowym lub z surówkami z warzyw