dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

     

    Kruche ciastka z marmoladą lub galaretką porzeczkową


     
    składniki:
    • 30 dkg mąki krupczatki
    • 10 dkg masła
    • 10 dkg margaryny
    • 10 dkg cukru pudru
    • 3 gotowane żółtka
    • 30 dkg marmolady lub galaretki porzeczkowej
    • 5 dkg cukru pudru do posypania
    • wanilia
     
     

Przyrządzić kruche ciasto według przepisu „Kruche ciastka polskie”. Ciasto wałkować na grubość ½ cm. Foremką wykrawać krążki o średnicy 5 cm. Połowę krążków zostawić w całości, a w pozostałych mniejszą foremką lub kieliszkiem do wódki wykroić środki środki tak, aby powstały obrączki.

Odrzucone środki szybko zagnieść, rozwałkować i wykroić. Krążki i obrączki ułożyć na blasze, upiec w gorącym piekarniku na złoty kolor. 

Gorące zdejmować z blachy, układać na deseczce lub stolnicy, ostudzić. Krążki cienko smarować marmoladą lub galaretką porzeczkową, nakładać na wierzch obrączki, lekko przycisnąć palcami.

Ułożyć ciastka rzędem, oprószyć cukrem pudrem z wanilią. Po oprószeniu do środka obrączki nałożyć jeszcze galaretkę lub marmoladę.