dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Kruche ciastka z masą czekoladową lub kawową


 

ciasto:

  • 30 dkg mąki krupczatki
  • 15 dkg masła
  • 5 dkg margaryny
  • 10 dkg cukru pudru
  • 3 surowe żółtka

masa czekoladowa:

  • 2 jaja
  • wanilia
  • 15 dkg masła
  • 15 dkg cukru
  • 1 łyżeczka spirytusu lub wódki
  • 3 dkg cukru pudru
  • wanilia
  • 3 dkg kakao
  • 6 łyżek mleka

Sporządzić kruche ciasto, dodając zamiast żółtek gotowanych, żółtka surowe, ostudzić. Przyrządzić masę czekoladową (Masa czekoladowa III). Ciasto wywałkować na grubość ½ cm. Okrągłą foremką wykrawać krążki o średnicy 7 cm, układać na blaszce. Włożyć do gorącego piekarnika, piec na złoty kolor 8 – 10 minut. Gorące zdejmować z blach szerokim nożem, układać na deseczce lub stolnicy, ostudzić. Z podwójnie złożonego pergaminu zwinąć szpiczasty woreczek, włożyć do środka zimną masę.

Koniec woreczka przyciąć nożyczkami (albo użyć gotowego woreczka do dekorowania ciast), wyciskać na obwodzie każdego krążka wałeczek z masy.


Środki pozostawić niezapełnione. Przykryć drugim krążkiem, przycisnąć lekko palcami do masy, która powinna być na zewnątrz częściowo widoczna. Napełnione masą ciastka ułożyć w 2 – 3 rzędy, oprószyć z wierzchu przesianym cukrem pudrem. Na samym środku wierzchniego krążka można wycisnąć z masy rodzaj małego listka.

W ten sposób napełnia się masą kawową, którą można przyrządzić według przepisu „Masa kawowa I”.


Wyciskając masę dookoła krążka można do środka dać ½ łyżeczki dżemu lub kwaskowej marmolady. Zamiast masą czekoladową można krążki przełożyć marmoladą.