dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Kruche gwiazdki

 
     
składniki:
  • 30 dkg mąki krupczatki
  • 15 dkg masła
  • 5 dkg margaryny
  • 10 dkg cukru pudru
  • 3 surowe jajka
  • skórka cytrynowa
  • 5 dkg grubego cukru kryształu do posypania
  • 1 jajko do smarowania
 

 

 
             
     

Przesiać mąkę, dodać masło i margarynę, posiekać szerokim nożem dokładnie mieszając, włożyć przesiany cukier i skórkę cytrynową oraz surowe żółtka. Szybko zagnieść ciasto, zostawić na 10 minut pod przykryciem w chłodnym miejscu.

Wałkować na grubość ½ cm, wykrawać foremką gwiazdki, smarować rozmąconym jajkiem lub żółtkiem.

 

Układać na blasze, posypać grubym cukrem krystalicznym, wstawić zaraz do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor przez około 10 minut.

Zdejmować gorące z blachy, układać na deseczce lub stolnicy, po ostudzeniu ułożyć na szklanym półmisku.