dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Kruche precelki z makiem

 
     

składniki:

  • 30 dkg mąki krupczatki
  • 10 dkg masła
  • 5 dkg margaryny
  • 3 – 5 dkg maku
  • 10 dkg cukru pudru
  • 1 jajo
  • 2 surowe żółtka
  • ½ jaja lub białko do smarowania
 

 

 
              
     

Do przesianej mąki dodać masło, margarynę, posiekać szerokim nożem mieszając z mąką. Dodać żółtka, jajo, mak i przesiany cukier. Zagnieść szybko ciasto. Zostawić w chłodnym miejscu pod przykryciem na 10 minut.

Formować wałeczki o średnicy ¾ cm, kroić na kawałki długości 10 – 15 cm, zwijać ósemki, smarować jajem, układać na blasze.

  Wstawić do gorącego piekarnika, upiec na jasnozłoty kolor, gorące zdejmować z blachy szerokim nożem, układać na okrągłym szklanym półmisku.