dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Kruche rogaliki

         

 

     
składniki:
  • 20 dkg mąki krupczatki
  • 20 dkg masła
 
  • 10 dkg migdałów
  • 6 dkg cukru pudru do posypania
  • ½ laski wanilii
   
     

 

Migdały sparzyć, obrać z łupinPrzepuścić przez maszynkę do migdałów. Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać razem, połączyć z migdałami, szybko zagnieść, ostudzić. Uformować wałek o średnicy 1 ½ cm, pokroić na kawałki o długości 6 cm.
Kształtować wałeczki podobne do rogalików, w środku grubsze, na końcu cieńsze.
Układać na blasze, piec w gorącym piekarniku przez 8 – 10 minut.
 
Gorące zdejmować ostrożnie szerokim nożem, gdyż łatwo się kruszą, układać na stolnicy i natychmiast oprószyć grubą warstwą cukru pudru, zmieszanego z wanilią. Najlepiej oprószyć przez małe sitko (do herbaty).