dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Kruchy placek z jabłkami

(szarlotka)

 
 
ciasto:
  • 50 dkg mąki krupczatki
  • 20 dkg masła
  • 10 dkg margaryny
  • 15 dkg cukru pudru
  • skórka cytrynowa
  • 4 – 5 gotowanych żółtek
nadzienie:
  • 1 kg kwaskowych jabłek (antonówka)
  • cukier do smaku
  • cynamon lub skórka pomarańczowa
  • wanilia
  • 3 dkg cukru pudru do posypania
 

 

 
             
     

   Przyrządzić kruche ciasto [„Kruche ciastka polskie”], zostawić w chłodnym miejscu na 10 minut pod przykryciem. Podzielić na dwie części. Jedną część wywałkować na grubość ¾ cm w prostokąt lub kwadrat i podpiec, wyjąć, schłodzić.

   Jabłka umyć, obrać, poszatkować, przyprawić do smaku cukrem i tłuczonym cynamonem lub drobno posiekaną skórką pomarańczowa i wanilią, rozłożyć równo na podpieczonym placku, przykryć resztą ciasta („Placek z marmoladą”), upiec na zloty kolor.

 

  Placek wyjąć, zsunąć na stolnicę (przy braku odpowiednio długich noży przeciąć placek na pół), oprószyć cukrem pudrem lub po ostygnięciu polukrować pomadką cytrynową („Lukry gotowane”).

  Gdy pomadka zastygnie pokroić w kwadraty lub w prostokąty.