dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Kruchy placek z marmoladą

 
     
składniki:
  • ½ kg mąki krupczatki
  • 20 dkg masła
  • 10 dkg margaryny
  • 15 dkg cukru pudru
  • skórka cytrynowa
  • 4 – 5 żółtek
  • ½ kg marmolady
  • 3 dkg cukru pudru do posypania
  • wanilia
 

 

 
            
     

Przesianą mąkę posiekać z masłem i margaryną szerokim nożem, dodać przesiany cukier, surowe żółtka, skórkę cytrynową, zagnieść szybko ciasto. Ciasto zostawić w chłodnym miejscu pod przykryciem na 10 minut, następnie podzielić go na dwie części. Jedną część rozwałkować na grubość ¾ cm, ułożyć na prostokątnej blasze, brzegi wyrównać, wstawić do gorącego piekarnika i podpiec na kremowy kolor.

Wyjąć, schłodzić, posmarować gęstą marmoladą. Rozwałkować drugą część ciasta, tak aby wielkością była dostosowana do podpieczonego placka.

 

Ciasto przenieść zwinięte na wałku, przykryć nim marmoladę, brzegi dokładnie obcisnąć, wstawić ponownie do gorącego piekarnika i piec około 20 minut na złoty kolor. Tym razem trzeba grzać mocniej od góry niż z dołu. Upieczony, zrumieniony na jasnozłoty kolor placek wyjąć i zaraz pokroić ostrym nożem na kwadraty lub prostokąty. Wyłożyć na deskę lub stolnicę. Gorący placek oprószyć cukrem pudrem z wanilią. Gdy ostygnie, ułożyć na szklanym półmisku.

Z tej porcji otrzymuje się 35 – 40 kawałków. Zamiast oprószenia cukrem – pudrem, można polukrować cytrynowa pomadką.