-
Śliwki opłukać, wytrzeć czystą ściereczką, wydrylować pestki, przecinając śliwki wzdłuż, ale niezupełnie. Dwie połówki śliwek złączone razem naciąć, aby powstały 4 cząstki razem połączone.
-
Przyrządzić kruche ciasto, zostawić na 10 minut w chłodnym miejscu pod przykryciem, wywałkować na grubość 1 cm, ułożyć na prostokątnej blaszce, wyrównać brzegi, ułożyć śliwki równo rzędami. Pomiędzy rzędami śliwek zostawić przerwy o szerokości 3 cm.
|
|
-
Upiec w gorącym piekarniku na złoty kolor, wyjąć, pokroić w kwadraty, wyłożyć z blachy przy pomocy szerokiego noża na deskę lub na stolnicę, gdy ostygnie posypać cukrem pudrem z wanilią albo polukrować rozrzedzoną pomadką cytrynową.
-
Pomadkę cytrynową utartą na biało rozrzedzić wodą i zanurzając w niej pędzel szybko pokrywać nią upieczone ciasto. Gdy zastygnie, pokroić w kwadraty. Z tej porcji otrzymamy około 36 ciastek.
|