dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Kruchy placek ze śliwkami

         

(lub z morelami)

     
składniki:
  • 30 dkg mąki krupczatki
  • 20 dkg masła
  • 10 dkg cukru pudru
 
  • 3 żółtka
  • 60 dkg śliwek lub moreli
  • 5 dkg cukru pudru do posypania
  • wanilia
  1. Śliwki opłukać, wytrzeć czystą ściereczką, wydrylować pestki, przecinając śliwki wzdłuż, ale niezupełnie. Dwie połówki śliwek złączone razem naciąć, aby powstały 4 cząstki razem połączone.
  2. Przyrządzić kruche ciasto, zostawić na 10 minut w chłodnym miejscu pod przykryciem, wywałkować na grubość 1 cm, ułożyć na prostokątnej blaszce, wyrównać brzegi, ułożyć śliwki równo rzędami. Pomiędzy rzędami śliwek zostawić przerwy o szerokości 3 cm.
 
  1. Upiec w gorącym piekarniku na złoty kolor, wyjąć, pokroić w kwadraty, wyłożyć z blachy przy pomocy szerokiego noża na deskę lub na stolnicę, gdy ostygnie posypać cukrem pudrem z wanilią albo polukrować rozrzedzoną pomadką cytrynową.
  2. Pomadkę cytrynową utartą na biało rozrzedzić wodą i zanurzając w niej pędzel szybko pokrywać nią upieczone ciasto. Gdy zastygnie, pokroić w kwadraty. Z tej porcji otrzymamy około 36 ciastek.