dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Krupnik polski

Składniki:

  • 25 dag włoszczyzny
  • 25 dag kości
  • 1 ½ litra wody
  • 1 dag grzybów suszonych
  • 10 dag kaszy perłowej
  • woda - 3 – 4 razy tyle, co objętość kaszy¼ kg ziemniaków
  • 4 dag masła lub margaryny
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka posiekanego koperku i zielonej pietruszki

Z namoczonych grzybów, kości i warzyw ugotować wywar. Przecedzić. Ugotowane jarzyny i grzyby pokroić w paski. Kaszę opukać, zalać zimną wodą, rozkleić, dodając 2 dkg masła. Na przecedzonym wywarze ugotować obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki.
Wywar połączyć z kaszą, grzybami i jarzynami, posolić, dodać pieprz do smaku. Włożyć resztę masła, siekaną pietruszkę i koperek. Krupnik można podprawić surowymi żółtkami lub śmietaną.