dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Kulebiak z ciasta drożdżowego z kapustą

 
 
nadzienie:
  • 80 dkg kapusty świeżej,
  • 20 dkg świeżych grzybów
  •    lub 2 dkg suszonych,
  • 5 dkg cebuli,
  • 3 dkg tłuszczu,
  • 2 jaja (ugotowane na twardo),
  • sól, pieprz,
  • 2 dkg tłuszczu do posmarowania formy

ciasto:

  • 25 dkg mąki,
  • 1½ dkg drożdży,
  • ½ dkg cukru,
  • ⅛ l mleka,
  • 1 żółtko,
  • ½ jaja,
  • sól,
  • 3 dkg tłuszczu,
  • ½ jaja do smarowania ciasta

Przyrządzić rozczyn:

  1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać 5 dkg mąki i kilka łyżek mleka tak aby jego gęstość odpowiadała gęstości śmietany. Wymieszać, postawić w ciepłym miejscu.
  2. Gdy wyrośnie dodać rozmącone jajo, resztę mąki, lekko osolić. Z początku wyrabiać łyżką, później ręką. Jeśli ciasto jest za gęste, dodać kilka łyżek wody. Wyrabiać tak gęsto, aż ukażą się pęcherzyki i ciasto będzie gładkie. Po wyrobieniu dodać stopniowo stopiony tłuszcz i wyrabiać dalej.
  3. Brzegi miski obrać z ciasta, z wierzchu oprószyć mąką, przykryć serwetą, postawić do wyrośnięcia.

Przyrządzić nadzienie:

  1. Kapustę opłukać, pokroić na części, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, odcisnąć w woreczku płóciennym, przepuścić przez maszynkę.
  2. Grzyby opłukać, oczyścić, przyciąć trzony, poszatkować w cienkie plasterki, wlać 2 łyżki wody, dodać 2 dkg tłuszczu i sól dusić pod przykryciem.
  3. Jaja obrać, pokroić na małe kawałki.
  4. Cebulę obrać, posiekać, usmażyć na tłuszczu (2 dkg), zmieszać z kapustą i grzybami, dodać sól, pieprz.

Posmarowaną tłuszczem blachę posypać mąką. Gdy ciasto wyrośnie (dwukrotnie zwiększy objętość), wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Wyrobić szybko, wywałkować w prostokąt o długości odpowiedniej do blachy, grubości 1 cm. Na środek nałożyć wzdłuż nadzienie o kształcie podłużnego pasa. Na wierzchu ułożyć cząstki jaj, przyprawić solą i pieprzem, 2 dłuższe boki prostokąta ciasta połączyć dokładnie u góry, ozdobnie zaginając ciasto.

Ułożyć ostrożnie na blasze, postawić w ciepłym miejscu, gdy wyrośnie (dwukrotnie powiększy swoją objętość), posmarować rozmąconym jajem. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku około 1 godziny.

Upieczony, lekko zrumieniony kulebiak wyłożyć na półmisek. Pokroić na porcje. Podawać na gorąco z topionym masłem jako przekąskę z sosem grzybowym, pomidorowym jako drugie danie.