kulebiak z ciasta drożdżowego z kapustą
Przyrządzić rozczyn:
|
Przyrządzić nadzienie:
|
Posmarowaną tłuszczem blachę posypać mąką. Gdy ciasto wyrośnie (dwukrotnie zwiększy objętość), wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Wyrobić szybko, wywałkować w prostokąt o długości odpowiedniej do blachy, grubości 1 cm. Na środek nałożyć wzdłuż nadzienie o kształcie podłużnego pasa. Na wierzchu ułożyć cząstki jaj, przyprawić solą i pieprzem, 2 dłuższe boki prostokąta ciasta połączyć dokładnie u góry, ozdobnie zaginając ciasto. Ułożyć ostrożnie na blasze, postawić w ciepłym miejscu, gdy wyrośnie (dwukrotnie powiększy swoją objętość), posmarować rozmąconym jajem. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku około 1 godziny. |
Upieczony, lekko zrumieniony kulebiak wyłożyć na półmisek. Pokroić na porcje. Podawać na gorąco z topionym masłem jako przekąskę z sosem grzybowym, pomidorowym jako drugie danie. |