dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Kulebiak z ciasta krucho-drożdżowego z ryżem i grzybami


  1. Grzyby umyć, ugotować, odcedzić, posiekać. Ryż dokładnie opłukać, zalać wodą zmieszaną z wywarem z gotowanych grzybów. Dać 2 razy tyle płynu, ile wynosi objętość ryżu, osolić, włożyć tłuszcz, ugotować.
  2. Cebulę obrać, drobno posiekać, usmażyć na zloty kolor. Jaja obrać, pokroić na małe części.
  3. Ugotowany ryż połączyć z posiekanymi grzybami, jajami, cebulą, dodać sól i pieprz.
  4. Blachę posmarować tłuszczem, posypać mąką.
  5. Rozmieszać drożdże z cukrem, pozostawić na 2—3 minuty. Mąkę przesiać na stolnicę, włożyć masło, razem posiekać, dodać całe jajo, 2 żółtka, szczyptę soli, rozczyn z drożdży i śmietanę. Ciągle siekać dużym nożem, aż cała masa się połączy.
  6. Wyrobić szybko ciasto, rozwałkować w prostokąt o długości odpowiedniej do formy, na grubość 1 cm.  Nałożyć nadzienie. Pozostawić w ciepłym miejscu aby podrosło. Gdy ciasto powiększy swą objętość dwukrotnie, posmarować rozmąconym jajem, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika.
  7. Piec około 1 godziny. Upieczony, lekko zrumieniony kulebiak wyłożyć na podłużny półmisek. Pokroić na porcje.
  8. Podawać na gorąco z topionym masłem jako przekąskę lub z sosem pomidorowym, grzybowym jako II danie.

 

ciasto:

  • ¼ kg mąki,
  • 2 żółtka,
  • 1 jajo,
  • sól,
  • 2 dag drożdży,
  • ½ dag drożdży,
  • 3—4 łyżki śmietany,
  • 7 dag masła lub margaryny,
  • 2 dag tłuszczu do posmarowania formy.

nadzienie:

  • 20 dag ryżu,
  • 2 dag tłuszczu,
  • 3 dag grzybów suszonych,
  • 5 dag cebuli,
  • 2 dag tłuszczu,
  • 2 jaja (ugotowane na twardo),
  • sól, pieprz,
  • ½ jaja do posmarowania.