Kulebiak z ciasta krucho-drożdżowego z ryżem i grzybami
|
-
Grzyby umyć, ugotować, odcedzić, posiekać. Ryż dokładnie opłukać, zalać wodą zmieszaną z wywarem z gotowanych grzybów. Dać 2 razy tyle płynu, ile wynosi objętość ryżu, osolić, włożyć tłuszcz, ugotować.
-
Cebulę obrać, drobno posiekać, usmażyć na zloty kolor. Jaja obrać, pokroić na małe części.
-
Ugotowany ryż połączyć z posiekanymi grzybami, jajami, cebulą, dodać sól i pieprz.
-
Blachę posmarować tłuszczem, posypać mąką.
-
Rozmieszać drożdże z cukrem, pozostawić na 2—3 minuty. Mąkę przesiać na stolnicę, włożyć masło, razem posiekać, dodać całe jajo, 2 żółtka, szczyptę soli, rozczyn z drożdży i śmietanę. Ciągle siekać dużym nożem, aż cała masa się połączy.
-
Wyrobić szybko ciasto, rozwałkować w prostokąt o długości odpowiedniej do formy, na grubość 1 cm. Nałożyć nadzienie. Pozostawić w ciepłym miejscu aby podrosło. Gdy ciasto powiększy swą objętość dwukrotnie, posmarować rozmąconym jajem, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika.
-
Piec około 1 godziny. Upieczony, lekko zrumieniony kulebiak wyłożyć na podłużny półmisek. Pokroić na porcje.
-
Podawać na gorąco z topionym masłem jako przekąskę lub z sosem pomidorowym, grzybowym jako II danie.
|
-
¼ kg mąki,
-
2 żółtka,
-
1 jajo,
-
sól,
-
2 dag drożdży,
-
½ dag drożdży,
-
3—4 łyżki śmietany,
-
7 dag masła lub margaryny,
-
2 dag tłuszczu do posmarowania formy.
-
20 dag ryżu,
-
2 dag tłuszczu,
-
3 dag grzybów suszonych,
-
5 dag cebuli,
-
2 dag tłuszczu,
-
2 jaja (ugotowane na twardo),
-
sól, pieprz,
-
½ jaja do posmarowania.
|