dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Kulebiaki z kapustą

         

czas: 1 godzina, 1 sztuka: 210 kcal

     
Składniki na 20 sztuk:
ciasto:
  • ½ kg mąki,
  • 1 łyżka masła,
  • ¼ l mleka,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 2 dkg drożdży,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 jajo,
farsz:
  • 2 dkg obgotowanych, pokrojonych, suszonych grzybów,
  • ½ kg kiszonej kapusty,
  • 2 małe posiekane cebule,
  • ¼ kostki masła,
  • 10 dkg gęstej śmietany
  • 1 jajo,
  • sól, pieprz
 
  1. Mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie. Drożdże wymieszać z 1 łyżką letniego mleka, cukrem i odrobiną mąki, dodać pozostałe mleko, jajo i sól, zagnieść ciasto, przykryć ściereczką. Po ½ godzinie dodać roztopione masło, ciasto wyrabiać, aż przestanie kleić się do rąk. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.

  2. Cebule zeszklić na maśle. Dodać odciśniętą, posiekaną kapustę i grzyby, dusić około 40 minut. Dodać śmietanę, pieprz i sól, farsz wystudzić. Piekarnik rozgrzać do 200°C.

  3. Ciasto rozwałkować, pokroić na kawałki, na każdy nałożyć porcję farszu, zwinąć, skleić, ułożyć na natłuszczonej blasze, pozostawić do wyrośnięcia. Kulebiaki posmarować rozmąconym jajkiem i piec około ½ godziny.