dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Leczo

(Lecsó)

leczo
  • ¾ kg strąków zielonej papryki,
  • 2 duże papryki czerwone,
  • ¾ kg pomidorów,
  • 3 cebule,
  • 2 łyżki smalcu,
  • 3 dkg wędzonej słoniny lub boczku,
  • 1 łyżka zmielonej ostrej papryki,
  • 2 łyżeczki soli
  1. Pomidory umyć, obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki.
  2. Strąki papryki dobrze umyć, oczyścić z pestek (usunąć zgrubienia), pokroić je wzdłuż na sześć części.
  3. Pokroić cebulę w plastry, przesmażyć ją na smalcu, dodać pokrojoną w kostkę słoninę lub boczek, pomidory oraz paprykę i dusić razem do miękkości, przyprawiając solą i papryką w proszku.
  4. Jeżeli potrawa ma stanowić danie główne dodać do niej pokrojoną i  przesmażoną kiełbasę i kilka minut pogotować razem. Potrawę można zagęścić dodając na początku duszenia nieco ryżu.

Leczo można zawekować na zimę w słoikach.