dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Lody waniliowe I

         

 

     

 

         

 

     
  • ½ l mleka
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
 
  • 15 dkg cukru
  • wanilia
     
 
  1. Jaja ubić na parze z cukrem, dodać po trochu przegotowanego mleka, ubijać, aż masa zgęstnieje, włożyć do drugiego naczynia z zimną wodą, ubijać, aż masa oziębi się zupełnie, dodać wanilię.

  2. Wlać do maszynki i zamrozić.

  3. Lody można przyrządzać z całych jaj z dodatkiem mąki ziemniaczanej (biorąc na ¾ l masy ½ dkg mąki ziemniaczanej). Wówczas jaja ubijać na parze z mąką ziemniaczaną.
     
Podawać w szklanych pucharkach, obłożyć zmiażdżonymi owocami, utartymi z cukrem (truskawki, maliny, poziomki).