dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Lody waniliowe II

         

masa bazowa do wielu smaków lodów

     

 

         

 

  • ½ l mleka lub śmietanki (30—36%),
  • 10 dkg cukru,
 
  • 5 żółtek,
  • 1 laska wanilii,
       
 
  1. Mleko lub śmietankę zagotować z drobno posiekaną wanilią, przecedzić.

  2. Żółtka utrzeć na jednolitą masę, wlewać gorące mleko mieszając trzepaczką, podgrzewać na małym ogniu do zgęstnienia, nie gotować.

  3. Następnie szybko oziębić, wlać do maszynki do kręcenia lodów do połowy wysokości, ponieważ masa powiększa trochę swoją objętość podczas kręcenia lodów.

  4. Włączyć maszynkę, i kręcić, aż masa zgęstnieje. Jeżeli gęstość masy jest jeszcze nieodpowiednia, pozostawić jeszcze w zamrażalniku przez 1—2 godzin.