dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Lukier gotowany pomadkowy

                           
         
składniki:
 
  • 30 dkg grubego cukru rafinowanego kryształu lub krystalicznej kostki
 
  • ⅛ l wody
  • ½ łyżki octu 6%
  • sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
         
              
     
     

   Cukier zalać gorącą wodą, gdy się rozpuści dodać ocet, ugotować na silnym ogniu pod przykryciem syrop 3 stopnia „do piórka”. W czasie gotowania obmywać często brzegi naczynia piórkiem maczanym w wodzie, aby cukier nie krystalizował się.

 

   Zrobić próbę: Gdy ostatnia spuszczona kropla syropu pozostawia za sobą kilka nitek tworzących „piórka”, syrop jest gotowy.

 

   Powierzchnię syropu skropić zimna wodą, wstawić go z naczyniem do zimnej wody, schłodzić do 60°C, ciepły ocierać do białości drewnianą łyżką, starannie ubijając, by był gładki. Gdyby syrop gęstniał zbyt szybko trzeba dodać kilka kropli gorącej wody. Po dokładnym utarciu pomadka powinna mieć gęstość ciasta kluskowego.

 

   Lukier po utarciu od razu można rozcieńczyć do odpowiedniej gęstości przyprawiając do smaku i lukrować tort. Pomadkę można przechowywać w szczelnym, zamkniętym naczyniu kamiennym lub porcelanowym, aby nie obsychała. Z pomadki tej po utarciu i przyprawieniu olejkiem pomarańczowym, cytrynowym, rumowym przyrządza się tort pomadkowy.

 

   O ile pomadka ma być użyta do oblewania tortu, należy ja w odpowiednim naczyniu postawić na parze i mieszając rozrzedzić do odpowiedniej gęstości, a następnie przyprawić sokiem z cytryny, naparem z mocnej kawy itp.

 

   Zależnie od potrzeb lukier barwimy barwnikiem spożywczym na różowo, seledynowo, kremowo.