dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Lukier pomarańczowy

     
     
składniki:
  • 30 dkg cukru
  • ⅛ l wody
  • ½ l octu 6%
  • 1 pomarańcza
     
              
     

   Pomarańcze umyć w ciepłej wodzie, wytrzeć, otrzeć skórkę z powierzchni na bardzo drobnej tarce.

 

   Cukier zalać gorącą wodą, dodać otartą skórką i gotować pod przykryciem. W czasie gotowania często mieszać, dopóki cukier się nie rozpuści, dodać ocet.

 

   Ugotować syrop do „nitki” (drugiego stopnia), lekko schłodzić, ucierać, gdy zacznie gęstnieć, rozprowadzić do potrzebnej gęstości surowym sokiem pomarańczowym.

 

   Lukier ten można wykonać inaczej. Z powierzchni pomarańczy otrzeć skórkę na bardzo drobnej tarce, 30 dkg cukru pudru przesiać do miski, dodać otartą skórkę, ucierać dokładnie na pulchną masę dodając masę dodając tyle surowego soku z pomarańczy, aby lukier posiadał odpowiednią gęstość.

   Jeżeli lukier jest za gęsty, można dodać trochę wody.