lukier pomarańczowy
Lukier pomarańczowy
składniki: |
|
|
Pomarańcze umyć w ciepłej wodzie, wytrzeć, otrzeć skórkę z powierzchni na bardzo drobnej tarce.
Cukier zalać gorącą wodą, dodać otartą skórką i gotować pod przykryciem. W czasie gotowania często mieszać, dopóki cukier się nie rozpuści, dodać ocet.
Ugotować syrop do „nitki” (drugiego stopnia), lekko schłodzić, ucierać, gdy zacznie gęstnieć, rozprowadzić do potrzebnej gęstości surowym sokiem pomarańczowym. |
Lukier ten można wykonać inaczej. Z powierzchni pomarańczy otrzeć skórkę na bardzo drobnej tarce, 30 dkg cukru pudru przesiać do miski, dodać otartą skórkę, ucierać dokładnie na pulchną masę dodając masę dodając tyle surowego soku z pomarańczy, aby lukier posiadał odpowiednią gęstość. Jeżeli lukier jest za gęsty, można dodać trochę wody. |
|