dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 Makaron


     składniki:
    • 40 dkg mąki
    • 2 – 3 jaka
    • 6 – 8 łyżek wody
    • 3 dkg tłuszczu do polania
    • sól

Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jaja, dodać sól, wodę, zagnieść twarde ciasto, starannie wyrobić, podzielić na części, wywałkować bardzo cienko, zostawić do  przeschnięcia. Następnie przekroić na połowę, przesypać mąką, zwinąć w rulon, przesunąć do brzegu stolnicy, ostrym nożem kroić cienki makaron, rozrzucić na stolnicy.

Zagotować wodę w dużym, płaskim rondlu, osolić, wrzucić makaron, zamieszać, przykryć, ugotować, odcedzić, przelać gorącą wodą, osączyć, wyłożyć na półmisek, polać tłuszczem. 

Można posypać makaron tartym serem tylżyckim lub okrasić słoniną albo stopionym, wędzonym boczkiem.

Podawać jako dodatek do mięs duszonych (wówczas przyrządzić w mniejszej ilości), z sosami gorącymi, jak pomidorowym, grzybowym itp., lub zapiekać z jajami, warzywami, mięsem, sosem itp.