dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Makowiec w krucho-drożdżowym cieście

         

12 porcji, porcja = 513 kcal, czas = 25 minut,

     
     
składniki:
  • ¼ kg mąki
  • 10 dkg masła
  • 5 dkg cukru
  • ¾ szklanki śmietany
  • 3 dkg drożdży
  • 3 żółtka
  • cukier waniliowy
  • sól, tłuszcz do posmarowania formy
  • mała porcja masy makowej (może też być gotowa z puszki)
 
Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, a gdy się rozpuszczą, połączyć z żółtkami oraz śmietaną. Razem z pozostałym cukrem oraz cukrem waniliowym dodać do mąki. Zagnieść ciasto. Rozwałkować, przykryć masą makową. Zwinąć ciasto jak roladę.
 
Włożyć do wysmarowanej masłem formy. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym białkiem. Piec 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.