dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Marmolada porzeczkowo-agrestowo-dyniowa

         

 

     
  • ½ kg dyni
  • ½ kg porzeczek (czerwone lub czarne)
 
  • ½ kg agrestu
  • ½ kg jabłek
  • 40 dkg cukru
 
     
  1. Umyte jabłka pokroić na części. Umytą dynię oczyścić ze skóry i miękiszu z pestkami, pokroić, dodać do jabłek i razem zagotować, a następnie przetrzeć.
  2. Umyte i osączone porzeczki i agrest oczyścić z szypułek i wsypać do drugiego rondla posypując cukrem.
 
  1. Zmiażdżyć tłuczkiem, rozgotować pod przykryciem, przetrzeć i dodać do przecieru jabłkowo-dyniowego. Wymieszać i podgrzewać, aż marmolada wykaże oznaki krzepnięcia.
  2. Przełożyć na gorąco do słoików i zamknąć.