dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Marmolada wieloowocowa


    składniki:
    • 1 kg jabłek
    • 1 kg gruszek
    • 1 kg śliwek
    • 1 kg zielonych pomidorów
    • 90 dkg cukru

Gruszki i jabłka umyć i pokroić. Śliwki umyć i wydrylować. Pomidory umyć, podzielić na części. Gruszki podlać bardzo małą ilością wody i dusić pod przykryciem, a później w odkrytym rondlu. Dodać jabłka i podgrzewać, a po pewnym czasie włożyć śliwki i pomidory. Wszystko razem rozgotować, przetrzeć i dalej gotować bez przykrycia, wsypać cukier i razem z cukrem jeszcze przez 30 minut.
Gorącą marmoladę przełożyć do słoików i zamknąć na gorąco nakrętkami lub w kamiennym garnku wstawić do piekarnika i obsuszyć powierzchnię. Zakryć celofanem lub folią.