|
|
|
|
|
|
-
½ kg maku
-
30 dkg cukru
-
2 białka
-
5 dkg masła
|
|
- olejek migdałowy
- skórka cytrynowa
- wanilia
- 3 dkg rodzynków
|
|
|
- Mak opłukać, odcedzić, zalać wrzącą wodą, i gotować tak długo, aż da się rozetrzeć w palcach. Odcedzić przez gęste sito, starannie osączyć, przemielić dwukrotnie przez maszynkę z gęstym sitkiem.
- Włożyć do rondla na stopione masło, dodać cukier,skórkę cytrynową, olejek migdałowy do smaku i opłukane rodzynki (można dodać 2 – 3 łyżki miodu).
- Smażyć 10 – 15 minut ciągle mieszając. Wymieszać z pianą, ostudzić. Do nadziewania ciast drożdżowych używa się masy makowej letniej.
|