dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Mazurek kruchy z kajmakiem waniliowym, czekoladowym lub kawowym

 
     
 
kruche ciasto:
  • 30 dkg mąki krupczatki
  • 20 dkg masła
  • 10 dkg cukru pudru
  • 3 gotowane żółtka
  • wanilia
kajmak waniliowy:
  • 0,5 l mleka lub śmietanki
  • 40 dkg cukru
  • 5 – 10 dkg masła
  • laski wanilii
  • 1 łyżka karmelu
     
              
     

Przyrządzić kruche ciasto:

  1.    Mąkę przesiać na stolnicę, żółtka oddzielić od białek, włożyć do cedzaka, razem z nim wstawić do wrzącej wody, gotować przez 10 minut.
  2.    Ugotowane żółtka wyjąć, przetrzeć przez sito, zużywając jak najmniejszą powierzchnię sita.
  3.    Mąkę posiekać z masłem, dodać przesiany cukier, żółtka, wanilię i szybko zagnieść kruche ciasto.
  4.    Zostawić w chłodnym miejscu na 20 – 30 minut.
  5.    Czwartą część ciasta odłożyć, resztę wywałkować na grubość ¾ cm, ułożyć na prostokątnej blasze o 3 niskich brzegach. Palcami wyrównać brzegi, które posmarować wokół białkiem.
  6.    Z jednej czwartej części ciasta uformować wałeczek grubości palca, dopasować do obwodu i mocno przyciskając ułożyć dookoła kruchego ciasta. Wałeczek ukształtować ozdobnie wyciskając różne wzory szczypczykami lub końcem noża, powierzchnię wałeczka posmarować rozmąconym jajem.
  7.    Wstawić ciasto do gorącego, dobrze nagrzanego piekarnika, upiec na złoty kolor. Mazurek wyjąć, gorący zsunąć przy pomocy szerokiego noża na deseczkę.
 

   Przyrządzić kajmak waniliowy (Masy kajmakowe): 

  1. Do kajmaku dodać 1 łyżkę karmelu.
  2. Ugotowany kajmak wyłożyć na mazurek, równo rozsmarować, przybrać ciemnymi rodzynkami lub skórką pomarańczową.
  3. Krajać następnego dnia w prostokąty.
Zamiast kajmaku waniliowego można zastosować kajmak czekoladowy lub kawowy.