dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Mazurek makaronikowy

 
 
  • 20 dkg płatków owsianych
  • olejek migdałowy
  • 20 dkg cukru
  • 5 – 6 białek
  • 1 wafel
  • starta skórka i sok z cytryny
  • 5 dkg mąki
  • 50 dkg dżemu morelowego lub porzeczkowego
 
 
Płatki owsiane lekko zrumienić w piekarniku, zmiażdżyć wałkiem na stolnicy. Dodać białka, cukier, mąkę, olejek, sok i skórkę startą z cytryny. Zagnieść ciast, kształtować wałeczki grubości palca. Ułożyć na waflu skośną kratkę z wałeczków, smarując pod spodem białkiem. Przycisnąć wałeczki, ozdobić je z wierzchu.
Upiec w średnio gorącym piekarniku, wyjąć, wyłożyć z blachy. Kratkę na waflu zapełnić lekko nagrzanym dżemem morelowym lub porzeczkowym.