dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Mazurek orzechowy z miodem

 
     
 
  • 30 dkg orzechów włoskich
  • 40 dkg cukru-pudru
  • 5 białek
  • 2 łyżki miodu
  • 1 wafel
  • wanilia
 
     
              
     
  Orzechy przebrać, pokroić. Przygotować naczynie z wrzącą wodą. Ułożyć wafel na kwadratowej blasze lub w tortownicy, ubić pianę, pod koniec dodając cukier, wsawić na parę i ubijać, aż zgęstnieje, zdjąć z pary, ubijać do ostudzenia na stole.
 
  Miód, o ile jest scukrzony, zagotować. Ostudzoną masę wymieszać z orzechami, miodem i wanilią, wyłożyć na wafel, wyrównać z wierzchu i na bokach.
 
  Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut. Wyjąć, oddzielić ostrym nożem od blachy, zdjąć i ułożyć na deseczce. Na drugi dzień można kroić.